onsdag, september 28, 2005

Nye tilfælde af grov mishandling af irakere

Fra DR Nyheder:

Amerikanske soldater har rutinemæssigt mishandlet og tortureret irakiske fanger på en militærbase nær Fallujah gennem flere år.

Det fremgår af en ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch. Rapporten bygger på udsagn fra en kaptajn og to sergenter i den amerikanske hær.

Brækkede benet med baseball-bat
De tre militærfolk beskriver, hvordan irakiske fanger blev gennembanket og udsat for ydmygende behandling. I et tilfælde bliver en soldat beskyldt for at brækket benet på en fange med et baseball-bat.

Fanger blev tvunget til stå med store vanddunke i strakte arme samt andre øvelser, indtil de besvimede. Soldaterne hældte diverse kemiske væsker i fangernes øje og på deres hud. De tvang fangerne til at indtage stressende stillinger, forhindrede fangerne i at sove, og udsatte dem for ekstreme høje og lave temperaturer.

Fangerne blev angiveligt også stablet i menneskelige pyramider og blev nægtet mad og vand.

Også mishandlinger i Afghanistan
Foruden mishandlingerne i Irak i 2003 og 2004 fortæller de tre amerikanske soldater også om mishandlinger under deres tidligere udstationering i Afghanistan.

Ifølge de tre åbenmundende soldater blev mishandlingerne ofte beordret af folk fra den militære efterretningstjeneste forud for forhør. Og mishandlingerne var i det hele taget kendt af overordnede officerer både inden for og uden for militærets efterretningstjeneste.

En af de tre soldater, der har fortalt Human Rights Watch om deres oplevelser, er en kaptajn ved navn Ian Fishback.

Ignoreret af militæret
Han forsøgte ifølge ham selv i 17 måneder at skabe opmærksomhed om fangemishandlingerne gennem den reglementerede kommandovej. Men han blev angiveligt konstant ignoreret.

Ian Fishback mener, at militæret først tog ham alvorligt, da han kontaktede to medlemmer af den amerikanske kongres.

Den amerikanske hær har nu iværksat en undersøgelse af påstandene.

- Alt hvad jeg ved er, at hæren tager sagen alvorligt. Og i det omfang at nogle har gjort noget, som de ikke burde have, vil de blive straffet, sagde USA's forsvarsminister Donald Rumsfeld på et pressemøde i Pentagon i går.

Apropos blæksprutter!

Selv om det ikke direkte handler om den tiarmede blæksprutte der nævnes i foregående artikel, så er der på Frank Nørvigs blog en mægtig interessant artikel om blæksprutter - med links til 2 videoklip!

Sagnomspunden kæmpeblæksprutte fundet i live

Fra DR Nyheder:
Japanske forskere har fotograferet en stor tiarmet blæksprutte på 900 meter dybde i Stillehavet. Det er første gang det sagnomspundne dyr er blevet filmet i live og i sine naturlige omgivelser.

Oprydningen efter Katrina

I et tidligere indlæg om New Orleans skrev jeg, at myndighedernes langsommelighed i værste fald kunne skyldes, at man først skulle finde ud af hvem af "vennerne" der skulle tjene på det.

Det er selvfølgelig noget af en barsk beskyldning, men der er indicier der peger i den retning, f.eks. artiklen Katrina relief contracts come under investigation i The Guardian.

Artiklen giver dog ikke direkte belæg for påstanden, men hvis man sammenholder det med så meget andet synes jeg der kan være grund til mistanke om det. Det fremgår iøvrigt, at vicepræsident Dick Cheney og hans "gamle firma" Halliburton er involveret i sagen - hvilket vel ikke er den helt store overraskelse?

tirsdag, september 27, 2005

Nye planetnavne!

Præsident Bush har lige annonceret en ændring i navnene på solsystemets planeter. De forskellige navne fremgår af billedet til højre. Læg mærke til, at Mars kommer til at hedde Condi - men der forlyder mig bekendt ikke noget om, hvorvidt dette har noget at gøre med at man planlægger en landing på planeten inden for de næste 15-25 år. Under alle omstændigheder er det Rumsfeld der står først i køen, i form af en Rumsfeld-landing.

Jeg er dog ikke sikker på, at min kilde er helt troværdig, da man åbenbart har glemt, at der fornylig blev fundet en tiende planet i solsystemet? Eller også har man brugt en af præsidentens gamle skolebøger.

Så er der lige spørgsmålet hvad denne tiende planet skal hedde, den er jo ligesom lidt ude i kulissen?

Tør man foreslå: Blair?

Vladimir Putin genopstiller ikke!

Fra DR Nyheder:

Den russiske præsident, Vladimir Putin, udelukker, at han genopstiller til en tredje embedsperiode som landets leder.

Al-Qaeda i Irak

I den BBC-serie i 3 dele, der blev sendt på DR2 fornylig ("Frygtens politik") hævdes det, at Al-Qaeda ikke er nær så udbredt og velorganiseret som den amerikanske krigspropaganda påstår.

Det er uden tvivl rigtigt, og formålet har været at skræmme folk til at være med på den såkaldte "krig mod terror" og acceptere næsten hvadsomhelst i dens navn, f.eks. angrebet på Irak - til trods for at Irak dengang var et af de lande, hvor Al-Qaeda sandsynligvis ikke kunne få et ben til jorden, på grund af Saddam Hussein!

Sådan er det ikke idag. Den amerikanske invasion af landet har skabt så meget kaos, at det åbenbart har kunnet lade sig gøre at skabe et Al-Qaeda netværk i Irak. Det kan man blandt andet se af artiklen Al-Qaeda næstkommanderende dræbt på DR Nyheder. Ganske vist kaldes det "et stort kup for den irakiske regering" - men man bekræfter jo dermed implicit, at organisationen er tilstede og forholdsvis velorganiseret. Det er måske nok forståeligt at den irakiske regering ser sådan på det, fordi den under alle omstændigheder kommer til at skabe ro og orden i landet.

Men man skal have en temmelig kort hukommelse for ikke at kunne se, at irakernes problem med Al-Qaeda først og fremmest er skabt af USA og de andre lande, der var så uansvarlige at være med i angrebet, på tværs af FN's sikkerhedsråd - blandt andet Danmark.

mandag, september 26, 2005

New Orleans

Da orkanen Katrina fornylig ødelagde New Orleans, gik der som bekendt lige lovlig lang tid inden de amerikanske myndigheder reagerede på det.

Dengang faldt det mig ind, at forklaringen på det kunne være, at Bush & co. lige først skulle finde ud af, hvilke firmaer der skulle skumme fløden, altså tjene fedt på oprydning og genopbygning.

Noget tyder på, at der faktisk kan være tale om noget i den retning, nemlig artiklen "Advarer mod svindel med katastrofehjælpen i USA" på DR Nyheder.

Okay, måske lidt overfortolket, men alligevel ...

Menneskedyret (2)

I en kommentar til en tidligere artikel her på bloggen, har en vis wolf henledt min opmærksomhed på en psykolog ved navn Stanley Milgram og hans forsøg, først og fremmest det såkaldte Milgram experiment - der viser, at mennesker er tilbøjelige til at adlyde en autoritet selvom de ved, at de gør andre mennesker ondt.

Når jeg tænker lidt tilbage på TV-udsendelsen der blev sendt fornylig, så var der vist også et lignende eksperiment - nemlig en person, der havde fået instruktion fra en autoritet om at holde en tyv tilbage ved at give ham elektriske stød ved flugtforsøg? (der er dog den forskel, at vedkommende ikke ved, at det er et eksperiment).

Det er jo rimelig uhyggeligt at mennesker tilsyneladende er så autoritetstro. Men jeg har faktisk stadig en indvending, der blot er noget svagere: I begge eksperimenter bliver der rent faktisk ikke givet noget elektrisk stød - bl.a. fordi samfundets love og autoriteter forbyder det!

Alt i alt mener jeg, at det viser, hvor vigtigt det er, at samfundet er et demokratisk retssamfund hvor menneskerettigheder overholdes. Autoriteter vil der altid være, men er samfundet indrettet sådan, kan denne adfærd vel lige så godt opfattes som (berettiget) tillid til autoriteterne? Og man kan vel næppe forestille sig et menneskeligt samfund uden begrebet tillid.

9-11 Kommissionens Rapport

På Internet florerer der en masse konspirationsteorier om den 11. september - nogle af dem lige lovlig fantasifulde.

Selvom man kan have grund til at betvivle de officielle forklaringer man får fra den nuværende amerikanske administration, er det nok alligevel klogt at tage udgangspunkt i dem.

Den endelige og fulde rapport kan du finde på siden:
9-11 Commission Final Report

Foredrag om lys

På Aarhus Universitet er der i morgen et foredrag om lys, hvor der er åben adgang for alle. Se mere på http://www.phys.au.dk/

Direkte link: http://www.phys.au.dk/main/forside/einstein-fall.pdf

Se evt. også omtalen i dagens Metro Express side 18.

Farcen om Hans Ø fortsætter

Fra DR Nyheder

Canadas udenrigsminister, Pierre Pettigrew, er i gang med at nedtone påstandene om, at den arktiske klippeø Hans Ø, er canadisk, skriver avisen Ottawa Citizen.

Hidtil har Pettigrew hævdet, at Hans Ø blev opdaget af briterne og overdraget til Canada i 1931.

Omvendt fastholder Danmark, at øen er dansk, fordi den blev opdaget af en grønlænder i 1854 og ligger tættere på Grønland end Canada i Kennedy Kanalen. Og Pettigrew er ikke længere så skråsikker.

Pettigrew og udenrigsminister Per Stig Møller blev under et møde i New York for nylig enige om, at danske og canadiske embedsmænd skal forsøge at finde ud af, hvem Hans Ø tilhører, og at den såkaldte flagkrig, der har været i gang i de seneste måneder, indstilles.

lørdag, september 24, 2005

USA's økonomi

Ifølge DR Nyheder har den amerikanske finansminister John Snow udtalt, at den amerikanske økonomi er stærk nok til at klare omkostningerne ved de to orkaner Katrina og Rita.

Det er den muligvis, men måske det mest interessante i den sammenhæng er, at det overhovedet er blevet et spørgsmål?

Den amerikanske økonomi er ihvertfald noget anstrengt for øjeblikket, med rekordstort underskud og gæld til udlandet.

Der er jo også de rimeligt store udgifter til eventyret i Irak, som i sidste ende kommer til at blive betalt af de amerikanske skatteydere.

Derimod kan det godt være forretningen går godt for den amerikanske våbenindustri og f.eks. Halliburton, som vicepræsident Dick Cheney har nogle gode aktier i.

fredag, september 23, 2005

Per Stig Møller drøftede Irans atomvåben

Fra DR Nyheder

Irans forsøg på at få atomvåben var et hovedemne, da udenrigsminister Per Stig Møller havde møde med USA's udenrigsminister Condoleezza Rice i Washington.

Iran har hele tiden hævdet, at dets atomprogram kun har fredelige formål, men Per Stig Møller siger, at Irans historie på atomområdet gør, at det ikke er betryggende bare at stole på hvad det siger.

-Danmark, EU og USA må have sikkerhed for, at Iran ikke udvikler atomvåben, siger Per Stig Møller.

EU er ikke længere så forhippet på få Iran hasteindbragt for FN's sikkerhedsråd, fordi Rusland og Kina er imod det.

torsdag, september 22, 2005

Lighed/ulighed

Med hensyn til diskussionen om lighed, der kører for øjeblikket, synes jeg de mest ideologisk fanatiske liberalister modsiger sig selv lidt ved at indrømme, at Danmark nok er det land i verden, der har størst social lighed - fordi vi jo samtidig er et af de rigeste lande i verden.

Dermed mener jeg, at i det relativt lange tidsrum, hvor især Socialdemokratiet har fået gennemført flere velfærdsordninger, har der jo samtidig været en rivende økonomisk udvikling. Så det må i det mindste være et videnskabeligt faktum, at udvikling af velfærdsordninger ikke nødvendigvis står i vejen for økonomisk udvikling. Man kunne passende spørge: hvis velfærd og social lighed simpelthen forhindrer eller væsentligt bremser økonomisk udvikling, hvordan går det så til, at Danmark er blevet så rigt som det er? Danmarks histore de sidste 50-100 år modsiger det ligesom.

Teorier om hvorfor det forholder sig sådan er straks mere usikkert, men så vidt jeg kan se, er der muligvis nogle velfærdsordninger, der snarere stimulerer økonomisk vækst, f.eks:
  • Folkeskolen (kombineret med undervisningspligt).
  • Offentligt finansieret uddannelsessystem iøvigt.
  • Overførselsindkomster har tidligere medvirket til at skabe tilstrækkelig efterspørgsel på det danske hjemmemarked, så der er basis for industrialisering og massefremstilling af f.eks. forarbejdede landbrugsvarer (?)
Men selvfølgelig er det ikke hensigtsmæssigt, hvis folk der faktisk godt kan arbejde, får mere i bistandshjælp end de laveste lønninger. Man kan så diskutere om det er bistandshjælpen der skal sættes ned eller skatten på de laveste lønindkomster der skal sænkes. Selv vil jeg foretrække det sidste.

Man kan vel godt mistænke Anders Fogh Rasmussen for, at hans motiv til at forsvare visse velfærdsordninger er de stemmer der kan hentes på det. Der er nok ikke ret mange folkepensionister der vil stemme på politikere, der går ind for at afskaffe folkepensionen!

Men det kan muligvis også tænkes, at han faktisk har indset noget i retning af det jeg har nævnt ovenfor?

onsdag, september 21, 2005

Illegal Combatants?

I forbindelse med fangerne på Guantanamo basen bruger amerikanerne som bekendt det tvivlsomme begreb "Illegal Combatant" som påskud for at fratage dem rettigheder.

Men ud fra de definitioner der bruges på begrebet, må de to britiske soldater der blev befriet i Basra, faktisk også være "Illegal Combatants" - idet de ikke havde uniform på, og ikke var under militær kommando.

At det forholder sig sådan, fremgår af dette dokument fra Pentagon hvor forsvarsminister Donald Rumsfeld citeres for følgende:

"... Had the Taliban worn uniforms, had the Taliban used weapons that were visible, had the Taliban functioned in a chain of command, had the Taliban done three or four other things that are the indicators or the criteria by which Geneva suggests it be judged as to whether someone is or is not a lawful or unlawful combatant ..."

Jeg mener ikke dermed, at de to britiske"soldater" ikke skal behandles ordentligt, selvfølgelig skal de det. Men det skal fangerne på Guantanamo også. Ellers opererer man mildt sagt med det der på engelsk hedder double standard.

Irak kritiserer befrielsesaktion

Fra DR Nyheder

Den irakiske regering kritiserer Storbritanniens dramatiske aktion for at befri to soldater fra et fængsel i Basra-provinsen.

- Det er en meget uheldig udvikling, at de britiske soldater forsøger at redde soldater på den måde, siger en talsmand for den irakiske premierminister.

Briterne brød gennem fængselsmurene i tanks, og befriede de to soldater. Angiveligt, fordi der var risiko for, at soldaterne ville blive udleveret til militante shiamuslimer.

Aktionen medførte protestdemonstrationer med benzinbomber og stenkast mod briterne.

tirsdag, september 20, 2005

Menneskedyret (1)

Jeg har lige set 1. del af TV2's serie "Menneskedyret", som programoversigten selv omtaler således:

Vi undersøger, hvilke uhyrligheder folk i uniform kan få os mennesker til at gøre. Vi oplever blandt andet, hvordan en skuespiller forklædt som giftefoged, får folk til at gifte sig med en fremmed person, bare fordi de får at vide, de skal. Andre giver en anden person kraftigt stød, fordi en butiksvagt giver dem ordre til det. I et eksperiment bliver en gruppe af tre mænd udsat for en ekstrem urimelig chef for at teste, hvor groft en autoritet kan opføre sig, før vi siger fra.
'Menneskedyret' er en ny TV 2-programserie, der ved hjælp af skjult kamera og laboratorieforsøg undersøger menneskets adfærd. Adfærdspsykolog Jill Byrnit kommenterer på vores forsøgspersoner og deres reaktioner.

Det svarer nogenlunde til tilsvarende videnskabelige undersøgelser - i sin essens ihvertfald - og forekommer umiddelbart lidt uhyggeligt. Men inden man "dømmer mennesker for deres fejl" synes jeg lige det er på sin plads at gøre sig klart, at det netop er en aldeles atypisk social situation som ikke rigtig forekommer i den sociale virkelighed - idet den er bevidst konstrueret af iscenesættere der selv står uden for det sociale sammenspil. Derfor kan menneskers adfærd jo godt være hensigtsmæssig under normale forhold, hvad den vel også er.

Det egentligt uhyggelige er snarere, at historiske erfaringer viser, at det desværre godt kan lade sig gøre at forvride en hel nation på en sådan måde, at almindelige mennesker faktisk kan manipuleres til at opføre sig som rene uhyrer, og begå overgreb på andre - ikke så meget fordi de simpelthen er onde, men mere fordi autoriteterne forventer det af dem.

Det værste eksempel på dette er naturligvis nazismen.

Basra: Britisk militær i befrielsesaktion (8)

Ifølge en ny artikel på Aljazeera.Net skulle det være en britisk efterretningsoperation der er gået skævt - meget skævt, kan man vel godt tillade sig at sige.

Angrebet på politistationen indrømmes åbenbart af de britiske myndigheder. Egentlig også lidt mærkeligt at benægte det i første omgang - det ville være kommet frem alligevel. Benægtelsen går kun ud over briternes troværdighed, skulle man mene.

Taktiske atomvåben (2)

Jeg har tidligere nævnt muligheden for en amerikansk anvendelse af såkaldte "taktiske atomvåben" eller tnw (Tactical Nuclear Weapons).

Hvis du tror dette er fuldstændig vild spekulation, så prøv at se på The Nuclear Information Project hjemmesiden, der dokumenterer nogle ret så hyggelige ting med amerikanske deklassificerede dokumenter.

Jeg er blevet opmærksom på kilden efter omtale i DR's Nyhedsmagasinet.

Basra: Britisk militær i befrielsesaktion (7)

Flere kilder med lidt forskellige versioner af historien:

http://breakingnews.iol.ie/news/
story.asp?j=156436186&p=y5643689z

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/
middle_east/4262336.stm

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/
2005/09/19/AR2005091900572.html

http://www.nytimes.com/2005/09/20/international/
middleeast/20iraq.html?oref=login

http://www.cnn.com/2005/WORLD/meast/
09/19/iraq.main/index.html

Basra: Britisk militær i befrielsesaktion (6)

Hvem vildleder hvem?

Den foregående artikel (5) fra DR Nyheder citerer det britiske forsvarsministerium for, at de to britiske soldater skulle have været taget som gidsler af militante shiamuslimer, efter at være udleveret af (illoyale) irakiske politifolk.

Noget tyder på, at det britiske forsvarsministerium bevidst vildleder offentligheden og medierne. Se f.eks. The Insider der har en helt anden historie.

Sagen er ihvertfald ikke afklaret blot med en tilkendegivelse fra det britiske forsvarsministerium.

FN: Verden er blevet farligere

Fra DR Nyheder:

Verden er blevet et farligere sted efter den amerikansk-ledede invasion af Irak for to år siden.

Det konkluderer en gruppe terror- eksperter, der har aflagt rapport til FN's Sikkerhedsråd.

- Saddam Husseins fald har skabt et nyt terror-slaraffenland for alverdens islamister, der drømmer om eller har konkrete planer om at ramme vesten og vestlig levevis, påpeger rapporten.

Det irakiske kaos er en perfekt udklækningscentral for kommende terrorister, efter at det delvis er lykkedes at nedkæmpe Taleban og al-Qaeda-netværket i Afghanistan.

Basra: Britisk militær i befrielsesaktion (5)

Ifølge DR Nyheder skulle de to britiske soldater have været taget som gidsler af militante shiamuslimer, og derfor befriet med militære midler.

Hvis det er rigtigt, så har aktionen muligvis været i orden og nødvendig. Ikke desto mindre er de i så fald blevet udleveret af irakisk politi, hvilket også er ret alvorligt.

Man må håbe, at det hele skyldes almindelig udygtighed hos det irakiske politi, altså at de blot endnu ikke helt har fået lært hvordan politiet arbejder i en normal retsstat. I så fald kan det vel nærmest begrunde, at bl.a. Danmark gør endnu mere for at uddanne dem.

I værste fald er der tale om manglende loyalitet i politikorpset, altså at man bevidst har udleveret de to britiske soldater til militante shiamuslimer. Det er jo mildt sagt noget andet, idet det peger i retning af borgerkrig.

Brintpillen

Ifølge dagens Metro Express udtaler forskere, at "... Rød Aalborg er lige så godt brændstof som en brintpille ..." (citat slut).

Det er der mange her i Aalborg der mener, selvom jeg personligt foretrækker whisky.

Basra: Britisk militær i befrielsesaktion (4)

Min kommentar:

Så vidt jeg ved har Danmark i høj grad været med til at opbygge det nye irakiske politikorps?

Dette politikorps har tilsyneladende lige været i ildkamp med britisk militær!

Spørgsmål: Hvem skal danske soldater forsvare, hvis de bliver blandet ind i en lignende episode?

De britiske (eller evt. amerikanske) soldater - eller de irakiske politifolk, som vi jo er så stolte af at have uddannet og trænet?

Mulig løsning for Danmark: vi må vælge mellem enten at have soldater i Irak eller noget andet - f.eks. uddannelse af politifolk. Begge dele er skide farligt.

Sidder Anders mon stadig og klør sig i røven? Han skal sikkert have at vide af den amerikanske kejser hvordan og hvorledes.

Sagen er, at den type konflikt ikke har været helt uforudsigelig, hvis man ellers tænker selv.

Basra: Britisk militær i befrielsesaktion (3)

En mere detaljeret artikel på engelsk findes på Aljazeera.Net

Basra: Britisk militær i befrielsesaktion (2)

En britisk soldat springer for livet, efter at irakere satte hans kampvogn i flammer, i protest mod et skyderi mellem britiske undercover-soldater og irakisk politi.

Foto: Reuters tv, Scanpix © Reuters tv

mandag, september 19, 2005

Basra: Britisk militær i befrielsesaktion

DR Nyheder

Britisk militær stormede mandag et fængsel i Basra og befriede to af deres egne soldater, siger det irakiske indenrigsministerium.

Et dusin kampvogne kørte gennem fængslets mure. Herefter stormede soldater fængslet og befriede de to briter. Ved angrebet lykkedes det snesevis af irakiske fanger at flygte.

De to briter var angiveligt på en hemmelig mission. Ved en vejspærring kom de i skyderi med irakisk politi.

Derefter angreb en folkemængde en britisk tank, og i tumulten omkom to irakere.

En irakisk embedsmand i Basra siger, at det britiske militær havde oplyst over for ham, at de to britiske soldater var på en hemmelig opgave.

Det forlød, at de to soldater havde været afhørt af en dommer.

Svindel med forsvarspenge ...

Ifølge Politiken.dk står der muligvis amerikanske militær- og efterretningsfolk bag svindelen med forsvarspenge i Irak!

Det nævner DR Nyheder ikke (se foregående artikel). Måske det også er forståeligt, da det jo kunne være ondsindede rygter. Hvis det ikke var for amerikanernes manglende troværdighed, ville man vel uvilkårligt opfatte det som et falsk rygte udspredt af Al-Qaida!

Svindel med forsvarspenge i Irak

DR Nyheder

Seks mia. kr. er forsvundet fra det irakiske forsvarsministeriums pengekasser, skriver britiske The Independent.

Iraks finansminister siger til avisen, at tyveriet i høj grad har påvirket regeringens evne til at bekæmpe det væbnede oprør i landet.

Pengene er brugt på køb af våben i Polen, Pakistan og USA, men det der blev leveret var museumsgenstande.

Mere end tre mia. kr. er desuden forsvundet fra el-, transport- og indenrigsministeriet.

Det kan måske forklare den dårlige elforsyning i landet, skriver avisen.

Frygtens politik

Igår søndag så jeg 2. del af BBC's serie "Frygtens politik", der groft sagt sætter islamisk fundamentalisme i sammenhæng med amerikansk neo-konservatisme og det kristne religiøse højre i USA.

Selvom udsendelsen er ret "provokerende" og skarp, så kan den ikke på nogen måde siges at forsvare islamisk terrorisme - så der er ikke noget grundlag for at undertrykke eller censurere den i terrorbekæmpelsens navn.

3. del af serien sendes på næste søndag, den 25. september kl. 21.30 på DR2.

Jeg går ud fra, serien bliver sendt på DR1 senere, da der vistnok er danskere der ikke kan modtage DR2?

Nærmere omtale i denne pressemeddelelse fra DR.

EU overvejer at melde Iran til FN's sikkerhedsråd vedr. atomsagen

DR Nyheder

EU's repræsentanter i forhandlingerne om Irans atomprogram, Storbritannien, Frankrig og Tyskland, er begyndt at udforme et resolutionsforslag.

Det skal opfordre FN's atomvåbenvagthund, Det Internationale Atomenergi- agentur, til at melde Irak til FN's sikkerhedsråd for at overtræde aftalen om ikke-spredning af atomvåben, så rådet kan indføre sanktioner mod Iran.

Men Rusland og mange udviklingslande er imod.

Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad meddelte i lørdags FN's generalforsamling, at Iran vil fortsætte med at berige uran, der kan bruges til a-våben.

Iransk suverænitet

Iran har som bekendt et afskyeligt fundamentalistisk præstestyre, som det under alle omstændigheder er rimeligt at bekæmpe - med acceptable midler. Fordi det ikke er demokratisk, fordi det er kvindeundertrykkende og har et barbarisk "retssystem" - og mange andre gode grunde.

Styret har muligvis planer om at udvikle atomvåben. Men det er for det første kun en teoretisk mulighed, og for det andet vil det tage noget i retningen af 5-10 år inden de har udviklet det.

Det er selvfølgelig en farlig ting, hvis et styre af den kararakter får atomvåben, men er det nok til at begrunde et militært angreb på landet i den nærmeste fremtid - som USA sandsynligvis har planer om?

Jeg synes der kan være grund til at slå koldt vand i blodet, og spørge sig selv om ikke enhver iransk regering ville være interesseret i atomvåben?

Når man tager nyere historie med i betragtning, kan det nemt se sådan ud:
  1. Amerikanernes indsættelse af diktatoren Shah Reza imod befolkningens ønske.
  2. Iraks massive angreb med bl.a. giftgasser - dengang USA kunne bruge Saddam.
  3. Primært amerikansk militær tilstedeværelse i Afghanistan.
  4. USA's militære tilstedeværelse i Irak.
  5. Ændringerne i USA's militære strategi med hensyn til taktiske atomvåben.
Det er godtnok ikke nogen komplet historisk oversigt, men tilstrækkeligt til at konkludere at en hvilkensomhelst iransk regering sandsynligvis ville overveje atomvåben - undtagen en regering der er totalt i lommerne på USA og underkaster sig amerikansk verdensherredømme betingelsesløst.

Altså amerikansk verdensherredømme baseret på militær magt, og politisk løgn og bedrag.

fredag, september 16, 2005

Iransk udspil i atomkonflikten med Vesten

Fra DR Nyheder

Iran vil løse konflikten med EU om Irans atomprogrammer ved at tilbyde, at andre lande kan samarbejde med Iran om atomprogrammer. Derved kan de sikre sig, at Iran ikke fremstiller atomvåben.

Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad vil ifølge iranske kilder lørdag fremsætte forslaget i en tale til FN's generalforsamling i New York, skriver avisen The Financial Times.

Iran vil foreslå internationalt samarbejde om uranberigelse.

Iran vil invitere Europa, Rusland, Kina og Sydafrika til at lave joint ventures hvorunder Iran beholder sin atomforbrænding, siger kilden til avisen.

Brug for tissepause under FN-topmødet

Historisk billede fra FN's topmøde, hvor Bush skriftligt beder om lov til "at gå i gården".

Mere på DR Nyheder