lørdag, maj 24, 2014
Forenkling
lørdag, maj 03, 2014
Skattely og Nets
I en TV-udsendelse om skattely, der blev sendt for et stykke tid siden fremgik det, at Jyske Bank tilbød kunden et specielt kreditkort, der ikke kunne spores. Kunden kan bruge dette kort overalt, uden at nogen kan se det. Vedkommende kan altså her i Danmark hæve penge, der er anbragt ulovligt i et andet land. Uden at skattevæsenet kan finde ud af det. Og det kan skattevæsenet ikke, af den gode grund at informationen slet ikke er der. På systemets computere, altså Nets.
Det viser, at man godt kan have absolut sikkerhed mod misbrug af disse informationer, nemlig ved at de slet ikke er der! Det passer ikke, når diverse "eksperter" påstår at man aldrig kan have absolut sikkerhed. Det er kun rigtigt, når informationen overhovedet er der, dvs. står på en eller anden computer hos Nets.
Men hvorfor er det kun skattesvindlere, der kan få sådan et kreditkort?
Hvad med at give Nets besked på, at samtlige Dankort skal skiftes ud med kort, der ikke kan spores? Det er som sagt teknisk muligt allerede. For at komme skattesvindel til livs kunne man så muligvis lave det sådan, at for at hæve penge der står på en udenlandsk konto, så skal man bruge et kort, der kan spores. Altså bare det omvendte af det vi har i dag.
Der er ingen grund til, at man skal kunne spore almindelige borgeres brug af deres betalingskort. Det behøver man kun at kunne der hvor der er en særlig risiko for, at transaktionerne på kortet kan være forbundet med kriminalitet. For eksempel når man her i landet hæver penge, der står på en udenlandsk konto.
Se og Hor
Noget af det værste ved Nets-skandalen er, at stort set alle politikere har sovet i timen. Det er nærmest kun Enhedslistens politikere, der har forholdt sig kritisk til spørgsmålet om sikkerhed - i forbindelse med salget til udenlandske kapitalejere. Men selv i Enhedslisten har man da vist ikke haft fantasi til at forestille sig, at problemet allerede var så stort i forvejen?
Var det ikke Henrik Sass Larsen der forsikrede os alle om, at der ikke var nogen som helst grund til at bekymre sig om sikkerheden omkring vores personlige data? Love og regler var som de skulle være, så misbrug af informationen var nærmest umuligt, uanset hvem der ejede selskabet!
Forståeligt, at Sass overhovedet ikke har udtalt sig omkring den aktuelle sag. Det er heller ikke nødvendigt. Han er tydeligvis håbløst naiv og uansvarlig i forhold til sådanne spørgsmål.
Uhyggeligt, at politikerne først vågner op, når en tidligere journalist på "Se og Hor" skriver en bog, der afslører det. Så det er også udtryk for krisen i det såkaldt "repræsentative demokrati" vi siger vi har.
Det er naturligvis en overdrivelse at sige, at vi slet ikke har repræsentativt demokrati, men med hensyn til borgernes selvklare ønske om sikkerhed omkring personlige data, så har dette ønske vitterligt ikke været repræsenteret ordentligt på Christiansborg.
Ikke fordi løsningen ville være en simpel nationalisering, så det kom til at høre ind under et eller andet ministerium. Så risikerer man jo, at informationen bliver misbrugt politisk til at skade oppositionen - som med den såkaldte "skattesag" mod HTS. Løsningen må være et offentligt ejet selskab, der er uafhængigt af regering og folketing, forstået på den måde, at politikere og deres embedsmænd ikke har nogen som helst mulighed for at få information på enkelte borgere.
I debatten har der været brugt det argument, at en borger jo selv kan have behov for at få information om, hvor og hvornår man f.eks. har brugt sit Dankort. Men kan det problem ikke rent teknisk løses ved, at det netop kun er den pågældende borger, der kan se informationen på sin egen computer? Det er måske nok nødvendigt, at det er en medarbejder hos Nets, der giver borgeren adgang til informationen, men denne medarbejder behøver faktisk ikke selv at kunne se informationen.