søndag, december 03, 2006

Virkeligheden

Fornylig var der en dansk undersøgelse der viste, at hvis almindelige danskere bliver informeret om de konkrete omstændigheder omkring en forbrydelse, så er de tilbøjelige til at dømme mildere. Når folk tilsyneladende går ind for hårdere straffe, så er det nok fordi de svarer ud fra en forestilling om de værst tænkelige forbrydelser. Men disse abstrakte forestillinger passer så bare ikke særlig godt på den konkrete virkelighed.

Det er sikkert ikke fordi folk er "onde" eller ligeglade, men nok snarere fordi det generelt er svært for den enkelte at danne sig et mere korrekt billede af hvordan virkelige forbrydelser er. Det billede medierne giver af en forbrydelse er ovenikøbet ofte sensationspræget, dvs. fordrejet.

Det er først og fremmest de mest populistiske politikere man kan kritisere for at benytte sig af strømninger i befolkningen, der bygger på uvidenhed. Især Dansk Folkeparti lever af denne uvidenhed - på dette og på andre områder. Desværre har de to partier, der officielt regerer Danmark, overtaget denne politik fra DF - sammen med så meget andet højredrejet lort.

Det lyder som en stærk kritik af danske forhold, hvad det også er. Men alting er jo relativt: de fleste danskere er så vidt jeg ved imod, at folk skal kunne bevæbne sig med skydevåben "for at kunne forsvare sig mod farlige forbrydere". Mon ikke det er fordi folk godt kan se, at det jo ikke er det eneste skydevåben kan bruges til. Hvis der er for let adgang til skydevåben, så vil der sikkert forekomme en del tilfælde, hvor sågar "normale" borgere bruger dem. For eksempel er det vistnok blevet ret almindeligt også her i Danmark, at en bilist bliver aggressiv over for en anden bilist i trafikken, og måske giver ham eller hende "fingeren". Men det er nok en god ting, at man ikke har lov til at have en ladt revolver liggende i handskerummet?

Mange vil nok sige, at det netop forekommer at være et fantasifuldt tilfælde, som jeg blot opfinder til lejligheden...

Så læs lige "Teenager kastede æg - skudt ned af bilist" på Politiken.dk

Virkeligheden overgår af og til fantasien, må man sige!

update:
Der forekommer også lettere bizarre skyderier i Hong Kong!

1 kommentar:

  1. Undersøgelsen er måske mest interessant i forbindelse med begrebet "retsfølelse", der ofte bliver taget i brug når der skal argumenteres for hårdere straffe. Retorikken er, at de alt for milde straffe ikke passer til forbrydelserne karakter, og at de kriminelle slipper for nemt.

    Når danskerne selv skal bedømme (visse) sager, må man gå ud fra, at de dømmer så det passer med deres retsfølelse. Det ser ud til, at retspraksis tager højde for retsfølelsen, og så lidt mere til.

    SvarSlet

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.