(klik på billedet for at forstørre det)
Det er velkendt, at vi mennesker er tilbøjelige til at se mønstre, hvor der i virkeligheden ikke er noget. Mønstre, som vi subjektivt synes ligner noget bestemt.
Kig lige på dette fantastiske billede af Carina nebulaen!
Da det er et astronomisk billede af en nebula er det uden for enhver tvivl, at formerne er fuldstændig tilfældige - altså at der objektivt set ikke er nogen orden.
Jeg blev selv lidt overvældet over at kunne "genkende" en bestemt figur på billedet. Men inden jeg afslører det, vil jeg gerne spørge mine læsere, om de ser en eller flere figurer på billedet. Selv ser jeg 3 figurer, men det er især den ene af dem, som jeg synes er ret "mystisk" og usædvanlig. Det er dog ikke den figur, der først faldt mig ind.
Fortæl gerne i en kommentar, hvad du ser!
---
kilde:
http://www.shorpy.com/files/images/carina_nebula.jpg
Jeg ser masser af figurer på det superfede billede. Den tydeligste er vel Disney-djævlefiguren til højre for midten, men den store kugle til venstre ligner jo helt klart et hoved (lidt mumieagtigt), hvorpå der sidder en stor edderkop/mide (med noget der mest ligner en grisetryne). Øverst i midten er der et lille men tydeligt billede af en skaldet mandsperson med overskæg, til højre herfor et fabeldyr med en meget spids snude, og under det et lidt trist hundeansigt.
SvarSletHeldigvis ved vi to jo godt, at der er tale om en fuldstændig tilfældig støvsky, og at det vi ser er udtryk for hjernens evne til mønstergenkendelse - ikke sandt Mogens?
Et af de sjovere tilfælde af pareidolia, som fænomenet hedder på engelsk, kan ses her:
http://getbehindjesus.net/SeeHim.html
Hej Morten!
SvarSletJeg vil lige vente et par dage og se om der kommer flere kommentarer.
Støvskyens form er naturligvis tilfældig. Billedet er et særlig mærkværdigt eksempel på vores tilbøjelighed til at se mønstre. Men da jeg jo netop har udvalgt dette billede af samme grund, siger det ikke noget generelt om dette fænomen. Hvis man skulle undersøge det mere videnskabeligt, skulle man jo f.eks. lade et antal personer se på et større antal tilfældigt valgte billeder af nebulaer.
Det faktum at jeg har udvalgt netop dette billede, gør vel at man i en vis forstand godt kan sige, at de figurer man kan se i billedet ikke er tilfældige. Men kun i denne forstand!
Det jeg først så, var et dødningehoved øverst til venstre i billedet. Netop mønstre der ligner dette, har vi nok nemt ved at genkende - velsagtens fordi det signaliserer fare, og derfor er en overlevelsesmæssig fordel?
SvarSletDet næste jeg fik øje på, har jeg derimod sværere ved at forklare umiddelbart: Til højre for midten ser jeg en figur, der til forveksling ligner Conan barbaren, med det sorte hår flagrende efter sig!
Efter en rum tid kunne jeg også se en alien med spidse ører, delvist skjult af dødningehovedet forneden til højre. At jeg bliver opmærksom på dette mønster kan muligvis skyldes en (underbevidst) association til liv på andre planeter, der vækkes fordi det er et astronomibillede - altså pga. konteksten?
Hm, ja det er jo noget anderledes, end det jeg umiddelbart fik øje på. Og når man først har set et mønster, er det jo næsten umuligt at glemme det igen, så man kan lede efter andre. Fx er det mig umuligt at få øje på Conan.
SvarSletInteressant!
Du har sikkert ret i, at når først man har set et mønster, så "bider det sig fast" på en sådan måde, at man har svært ved at se alternative mønstre.
SvarSletMen måske det kun gælder, når billedet er sådan, at de alternative figurer udelukker hinanden af grafiske og matematiske grunde? Det jeg tænker på er, at der jo findes forskellige visuelle illusioner, hvor dette ikke er tilfældet, og hvor man bevidst kan skifte mellem at se alternative figurer. Du kender sikkert billedet, hvor man enten ser en hvid vase, eller to sorte ansigter i profil vendt mod hinanden?
Ja, eller det, hvor man enten ser en gammel heks eller en smuk ung kvinde.
SvarSletOg ja, når jeg ikke kan få øje på Conan, så er det vel sandsynligt, at det skyldes, at jeg ser en djævleagtig tingest til højre for midten, og at nogen af de samme områder og elementer indgår i begge de to figurer.
Det kunne egentlig være interessant, om man kan lave visuelle illusioner, hvor begge dele gælder - altså hvor selve illusionen er forskellig for forskellige personer, fordi der er forskel på hvilke mønstre man ser?
SvarSletJeg har set en hel del visuelle illusioner på internettet, men ikke lige sådanne. Måske du har?