onsdag, august 20, 2008

Den sociale husskade

Nyheden om husskadens evne til at genkende sig selv i et spejl, som jeg omtalte i indlægget "Robotten i spejlet" bliver også omtalt på ScienceNOW i artiklen "The Magpie in the Mirror". Her nævnes et aspekt ved sagen, som der er grund til at lægge mærke til. Nemlig at et fællestræk ved de dyr, der har denne evne er, at de er sociale i langt højere grad end ellers nært beslægtede arter:

"... Elephants and dolphins belong to complex societies, he notes, so MSR may be present only in species for which empathy and social understanding are important ..."

"... Because corvids, the family of birds that includes magpies, ravens, and jays, are also highly social, Prior decided to test them, selecting magpies specifically because they are "very curious and observant ..."

Da nyheden netop indebærer, at et dyr med en hjerne der er væsentligt anderledes opbygget end pattedyrs, har denne evne, kunne noget tyde på, at selve det at et dyr er socialt har stor betydning for hvilke evner det har. Altså at det ikke er så enkelt, at det kun er biologien der bestemmer om et dyr er socialt, men også at dyrets evner bestemmes af dets socialitet, relativt uafhængigt af dets biologi (forstået sådan at der er flere muligheder med hensyn til det biologiske grundlag).

Om der så også virker en form for biologisk udvælgelse i denne sammenhæng, er så et andet spørgsmål. Det er vel nærliggende at forestille sig, at specielt seksuel udvælgelse spiller en stor rolle her?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.