fredag, december 09, 2005

Psykologer

For øjeblikket har en række politikere travlt med at komme med injurierende påstande om de psykologer der undersøger asylansøgere. Man mere end antyder, at når mange diagnoser ligner hinanden, så er det fordi psykologerne misbruger deres stilling politisk - at de gerne vil have flere "perkere" ind i landet.

Som om der ikke er faglige og videnskabelige grunde til, at diagnoser ligner hinanden. Diagnoser er så vidt jeg ved i vidt omfang standard-diagnoser, velsagtens fordi de skal være accepteret bredt i faget.

I det hele taget går videnskabelige metoder jo som regel ud på at "putte tingene i båse" på denne måde. Det kan man så synes er forkert af etiske grunde, når det drejer sig om mennesker - og at der mangler nogle etiske regler inden for især psykiatri og psykologi. Etiske regler der naturligvis skal gælde overordnet, uanset den videnskabelige hensigtsmæssighed. I princippet som med regler for dyreforsøg!

Men så må politikere og den almindelige borger holde sig til det - altså kritisere de videnskabelige metoder der bliver brugt på mennesker, og opstille etiske rammer for det.

Det man i virkeligheden gør her, er at man angriber psykologerne for netop at være fagligt hæderlige, dvs. anvende de metoder der er etablerede i det pågældende fag.

Man kan i værste fald opfatte det som manglende respekt for videnskaben, og et radikalt højreorienteret angreb på samme. Det passer meget godt med det vores "gode ven" ovre i staterne har gang i, bl.a. at sidestille noget pladder som "Intelligent Design" med videnskab.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.