lørdag, juni 10, 2006

Religion i "det offentlige rum"

Ifølge Politiken.dk har statsminister Anders Fogh Rasmussen sagt i sin grundlovstale, at:

"... religion helst skal holdes bag gardinerne i hjemmet ..."

Det bestemmer statsministeren heldigvis ikke - ifølge grundloven!

Grundloven sikrer borgerne retten til at give udtryk for deres holdninger - derunder religiøse holdninger. Det er ikke kun Jyllands-Posten der har ret til at give udtryk for sin negative holdning til Islam og muslimer, men også muslimer der har ret til at forsvare deres tro i det offentlige rum (med lovlige midler). De har også lov til at forsøge at omvende andre til Islam, ved f.eks. at uddele pjecer på Strøget - sålænge man ikke generer folk ved at være for påtrængende. På samme måde som "Jehovas Vidner" gør. Det hænger sammen med, at både kristendommen og Islam er missionske religioner, mens jødedommen f.eks. ikke er.

At forbyde det ville ikke alene være grundlovsstridigt, men faktisk også nærmest være i konflikt med et væsentligt aspekt ved kristendommen - det missionske, altså ønsket om at overbevise og omvende ikke-troende. Det er med andre ord også i modstrid med kristne værdier at forbyde folk dette.

Man kan så også lige tilføje, at satanister for den sags skyld har ret til det samme, altså f.eks. uddele pjecer på Strøget. Hvis man absolut ikke bryder sig om satanismen, kan man jo bare gå videre!

Det er efter min mening også på kanten af grundloven, hvis regering og folketing aktivt forsøger at presse religiøse ytringer ud af det offentlige rum.

Konklusionen må vel nærmest være, at Foghs respekt for grundlovens bestemmelser om ytringsfrihed trods alt er begrænset!

Eftersom ytringsfriheden også gælder retten til at give udtryk for religiøse holdninger.

update:
Læs hele statsministerens grundlovstale (pdf) hos venstre.dk
Læs kommentarer hos Raapil

1 kommentar:

 1. Lagde en kommentar til dette hos Raapil, der begejstret citerede dig:

  http://raapil-unblogged.blogs.com/
  raapil_unblogged/2006/06/
  fogh_smstrinter.html#comment-18458103

  /Mikkel

  (red: jeg har måttet ændre linket, for at undgå fejl - MM)

  SvarSlet

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.