onsdag, november 29, 2006

Richard Dawkins

Richard Dawkins har skrevet en interessant artikel, som jeg vil anbefale at læse, uanset hvor man står henne i diskussionen om religion. Den hedder: "Time to Stand Up" og jeg har fundet den gennem et seed på Newsvine.

Jeg er langt fra enig med Dawkins, først og fremmest fordi han fremstiller det som om religion er den eneste faktor, der har spillet en negativ rolle i menneskehedens historie - og som om den kun har spillet en negativ rolle.

Hvad med en politisk ideologi som kommunismen, der jo er klart ateistisk?

Det er heller ikke rigtigt, at det kun er religion, der kan være i konflikt med videnskab. Det gælder også visse totalitære ideologier som fascisme og kommunisme. Jeg tænker bl.a. på aldeles uvidenskabelige raceteorier i fascismen, og sådan noget som Lysenkoismen i Stalins USSR.

Men visse begivenheder i de senere år har imidlertid gjort det højst relevant og nødvendigt med kritik af religionen og dens rolle i historien. Dawkins nævner selv 11. september 2001 som en anledning til dette, hvilket er rigtigt - men læg mærke til, at han kritiserer alle de store religioner, ikke kun Islam. Han kan således ikke tages til indtægt for en mere eller mindre racistisk eller xenofobisk holdning til muslimer som sådan. Ikke så vidt jeg forstår ham, ihvertfald.

1 kommentar:

 1. Mogens, jeg har svært ved at se, at Dawkins siger det, du påstår. Prøv fx at læse følgende afsnit igen:

  “My point is not that religion itself is the motivation for wars, murders and terrorist attacks, but that religion is the principal label, and the most dangerous one, by which a "they" as opposed to a "we" can be identified at all. I am not even claiming that religion is the only label by which we identify the victims of our prejudice. There's also skin color, language, and social class.”

  Han siger altså ikke at religionen i sig selv er årsag til konflikterne, men at den er en vigtig identifikationsfaktor (men ikke den eneste). I andre sammenhænge har Dawkins også givet klart udtryk for, at religion selvfølgelig ikke er den eneste årsag til al balladen her i verden. Fx var han modstander af titlen på hans tv-programmer ”The root of all evil”, men producerne ville ikke ændre den.

  Andre steder har Dawkins også givet udtryk for, at religion og ideologier er to sider af samme sag – irrationel, dogmatisk tro uden evidens – så han er selvfølgelig enig med dig i, at fx kommunismen i Sovjetunionen og andre steder var noget skidt.

  Måske skulle du prøve at læse hele artiklen en gang til, men med mindre fordomsfulde briller.

  Det er rigtigt, at Dawkins er efter alle religioner men i hans nye bog The God Delusion er det primært kristendommen, det går ud over. Det skyldes efter hans eget udsagn simpelthen, at det er den religion, han har mest forstand på.

  SvarSlet

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.