tirsdag, januar 13, 2009

Helvedes Porte

Politiken.dk skriver under overskriften: "Israel rykker ind i beboelsesområder" følgende:

Det israelske militær har bekræftet, at et slag er i gang, men har ikke givet yderligere oplysninger om kampenes karakter eller omfang.

Et slag?

Der er aldeles ikke tale om "et slag" mellem to fjender, der er bare nogenlunde på niveau, rent militært.

Der er tale om en overlagt massakre på en civilbefolkning, der er trængt sammen på et minimalt territorie.

Det man kalder en krigsforbrydelse.

En krigsforbrydelse begået af en flok kujoner, der bruger amerikansk højteknologi til massakren, for at undgå tab af soldater selv.

I den forbindelse er det naturligvis revnende ligegyldigt, at de ansvarlige krigsforbrydere er "demokratisk valgt".

En krigsforbrydelse er en krigsforbrydelse er en krigsforbrydelse ...

7 kommentarer:

 1. Når Israel så om en dags tid - for mere tager det vel ikke at gennemføre en massakre i et landområde på størrelse med Langeland - har vundet krigen, så står de med samme problem som hidtil: De har ikke vundet freden.

  Hvis jeg boede i Gaza og overlevede angrebet, kan jeg ikke se, jeg skulle blive mere glad for Israel, bare fordi de bombede mit land og skød min familie og derefter erklærede krigen vundet.

  SvarSlet
 2. kaere Morten
  Som Palaestinenser foeler jeg en dyb taknemlighed naar jeg laeser dine indlaeg i informationen og her paa din blog. Din solidaritet og oprigtige mening og holdinger er en hojt vaerdsat gave, som jeg ikke kan takke dig nok for. Du goer det ikke noedvendigvis for min skyld og du er uden tvivl et haederligt og aerligt menneske, men du skal vide at det varmer og troester vores sorgede hjerter at foele din sympati. Tak fordi du taler sandheden, saalaenge der findes mennesker som dig vil vores sag aldrig blive glemt.

  /Nabila

  SvarSlet
 3. Kære Nabila

  Tusind tak for de pæne ord!

  Jeg håber inderligt, at der kommer en løsning på Mellemøst-konflikten i en ikke alt for fjern fremtid.

  Den har mildt sagt stået på i alt for lang tid, og kostet alt for meget lidelse.

  Jeg har på fornemmelsen, at det kommer til at ske, selv om det ikke just ser sådan ud på overfladen lige nu.

  Verden forandrer sig hurtigt i disse dage.

  (mit navn er forresten Mogens og ikke Morten - men det gør nu ikke så stor forskel!)

  SvarSlet
 4. Jeg synes nu nok, det gør en forskel, om navnet er Morten eller Mogens.

  Morten er fx ikke så fuldstændig ensidig som Mogens, men er i stand til at se, at både udbruddet af den ulykkelige konflikt i Gaza og de mange civile ofre naturligvis ikke alene kan bebrejdes Israel, men at en meget væsentlig del af ansvaret må placeres hos Hamas. Hamas som sidste år sendte tusindvis af raketter ind over Israel og som nu gemmer sig blandt civilbefolkningen og bl.a. har opslået hovedkvarter på et hospital.

  Og Morten tror ikke et sekund på, at den israelske regering har besluttet at udføre en massakre på civilbefolkningen i Gaza. Ikke fordi han tror israelerne er særligt engleagtige, men fordi det på ingen måde kan være til deres fordel. Fx er de mange civile tab jo en PR-katastrofe for Israel - mens de omvendt er til fordel for Hamas.

  Endelig har Morten lidt svært ved at se noget forkert i, at man prøver at undgå egne tab. Han synes fx heller ikke de danske soldater i Afghanistan er kujoner, selvom de bruger flystøtte, pansrede køretøjer, fragmentationsveste mm. i kampen mod de tapre talebanere.

  SvarSlet
 5. Det grundliggende problem er skabt af Israel: fordrivelsen af palæstinenserne fra deres land. At reducere konflikten til spørgsmålet om, hvem der brød våbenhvilen er utilladeligt naivt og overfladisk. Det var iøvrigt muligvis Israel, der gjorde det:

  http://tinyurl.com/72rl3c

  ...men det er som sagt sekundært, synes jeg.

  Israel har under sin territoriale expansion undladt at rette sig efter flere FN-resolutioner. Det kan naturligvis ikke i sig selv begrunde selvbestaltede militære angreb på landet. Noget sådant er helt klart i modstrid med folkeretten.

  Det sidste gælder naturligvis alle lande. Derfor er det også et brud på folkeretten (og dermed grundloven) hvis det vitterligt forholder sig sådan, at Danmarks angreb på Irak blev begrundet med Saddam Husseins manglende overholdelse af FN's resolutioner. At det er løgn, er så noget helt andet. Det er i så fald en løgn, der skader Danmarks internationale troværdighed, især i forhold til Mellemøsten (ikke særlig smart af udenrigsministeren at bruge denne løgn).

  Gaza er som bekendt et af de tættest befolkede områder i verden. Det er det fordi Israel har drevet dem sammen der. Man har med andre ord selv skabt en situation, hvor et militært angreb ikke kan undgå at give særlig mange civile ofre. Samtidig kontrollerer Israel grænserne (bortset fra et par tunneler).

  At bombe et tætbefolket område under de omstændigheder, er en krigsforbrydelse.

  At påstå, at det helt klart IKKE er en krigsforbrydelse, er komplet ensidigt. Det ligger vel implicit i det du siger?

  Det er Morten, der er fuldstændig ensidig her.

  De raketangreb på Israel, som Hamas har lavet, er også krigsforbrydelser, og skal også forfølges som sådan. Men det har mildt sagt ikke samme proportioner som de israelske.

  SvarSlet
 6. Jeg har ikke sagt noget om, at Israel er uden skyld eller ikke har lavet ting, der kan betegnes som krigsforbrydelser. Det eneste jeg brokkede mig over var, at du synes at mene:

  1. At kun Israel kan bebrejdes for de store civile tab

  2. At der er tale om en "overlagt massakre", altså at Israel bevidst går efter at dræbe så mange civile som muligt

  3. At det er kujonagtigt at gøre, hvad man kan for at undgå egne tab

  Jeg er af den opfattelse, at begge parter er nogle banditter, og at de deler ansvaret for den nuværende ulykkelige situation. Når det går så hårdt ud over palæstinensiske civile skyldes det fx BÅDE, at Israel bruger voldsomme og upræcise våben (bombninger) i områder med mange civile OG at Hamas gemmer sig blandt civilbefolkningen (uden uniformer, våbenlagre på skoler og i moskeer, hovedkvarter på et hospital). Hvordan du får det til, at det er mig, der er ensidig, har jeg lidt svært ved at forstå.

  SvarSlet
 7. At Hamas-folk gemmer sig blandt civile er afskyeligt, men det er ikke årsag til konflikten. Årsagen er Israels fordrivelse af palæstinenserne, og overtrædelse af FN-resolutioner. Det er ikke palæstinenserne der har fordrevet jøderne.

  Derfor er det ensidigt at påstå, at "begge parter er lige gode om det". Det er de ikke - selv om Hamas givetvis har et medansvar for den helt aktuelle konflikt.

  SvarSlet

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.