torsdag, januar 22, 2009

Trafik og klima

Socialdemokraterne har foreslået, at man hurtigst muligt påbegynder bygningen af flere motorveje, skriver Politiken.dk

Som stor tilhænger af en udbygning og styrkelse af den kollektive trafik, stejlede jeg lige umiddelbart over dette forslag. Men når man tænker nærmere over det, så er det muligvis ikke så dårlig en ide alligevel, af følgende grunde:

  1. Den økonomiske krise er så alvorlig, at der er brug for lynhurtigt at igangsætte noget, der kan forhindre en eksplosion i arbejdsløshedstallet.
  2. Forslaget handler om motorvejs-byggerier, der allerede er fuldt planlagt, dvs. byggeriet kan netop sættes igang med det samme (uden at blive forsinket af mange års planlægningsarbejde).
  3. Selv om en udbygning af den kollektive trafik er rigtig og nødvendig, så foreligger der (desværre) ikke på samme måde færdige planer for dette. Det faktum ændres jo ikke af, at den vigtigste årsag til dette er dårlig offentlig planlægning - at f.eks. statsministeren først her for nylig er kommet i tanke om, at det nok er nødvendigt at gøre noget for at undgå klimaforandringerne.
Men det er vigtigt at medtænke klima-problematikken i sådanne beslutninger. Derfor synes jeg det vil være en god ide at prioritere disse motorvejsbyggerier sådan, at de kolliderer mindst muligt med en fremtidig udbygning af den kollektive trafik. Altså starte med de motorveje, der sandsynligvis bliver behov for under alle omstændigheder, uanset kollektiv trafik. De to ting er jo ikke absolutte modsætninger, men skal kombineres på en fornuftig måde.

Samtidig skal man selvfølgelig sætte skub i netop planlægningen af fremtidens kollektive trafik. Det er mange års forsømmelse der skal indhentes.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.