mandag, februar 09, 2009

Gas


Den berømte "skattekommission" vil ifølge Politiken.dk have indført en prutteafgift på køer. Altså en afgift på køernes udledning af metangas. De foreslår 600 kr/ko.

Som landmanden Steen Nørgaard siger, så prutter køerne jo hvad enten der er denne afgift eller ej. Afgiften kan vanskeligt få landmanden til at nedbringe prutteriet, altså mængden af udledt metangas. Med mindre man nøjes med færre køer, og det går jo ud over produktionen af bøffer mv.

Man kunne måske forestille sig, at man i stedet satte en måler på hver enkelt ko, ligesom med vandmålerne i private hjem. Så er landmanden motiveret til at få den enkelte ko til at prutte noget mindre, hvis det da ellers kan lade sig gøre - f.eks. ved at ændre på foderet, eller tilsætte et anti-pruttemiddel?

Hvis man siger, at det kun er den metan, der udledes til atmosfæren, der beskattes, så åbner der sig imidlertid også en anden mulighed: Da man alligevel skal til at sætte en prop i enden på køerne, for at opsamle metangassen (med henblik på at måle mængden) så kunne man lige så godt få energi ud af metanen, ved at brænde den af i en motor med tilhørende el-generator. Det giver ganske vist lidt co2, men metan er jo faktisk en værre drivhusgas.

Der vil være visse problemer med at sætte en prop i enden på køerne, men det kan vel løses rent teknisk?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.