onsdag, november 30, 2011

Ægte fællesskab

Karen Hækkerup har ret i, at der er nogen her i Danmark der har glemt, at man også har pligter over for samfundet. Altså: "Gør din pligt, og kræv din ret".

Men hun får det til at lyde, som om det kun er bistandsklienter og andre på overførselsindkomst, det gælder for. Og det er her hun tager grundigt fejl, efter min mening.

Der er snarere tale om, at den sociale solidaritet og fællesskabsfølelsen helt generelt er blevet reduceret i de seneste år. Vi er alle blevet mere selvoptagede, egoistiske og materialistiske. Det gælder om individuelt at skrabe til sig, i skarp konkurrence med andre. Man går stadigvæk ind for "velfærd", men det skal helst kun være noget man har for netop at undgå selv at blive berørt af taberne - altså dem der ikke kan klare den hårde konkurrence i det virkelige samfund. Velfærdssystemet er med andre ord blevet til en "skraldespand for menneskeligt affald" som det virkelige samfund ikke har brug for.

Den holdning er udtryk for en udvikling i det kapitalistiske samfund vi lever i. Og holdningen er blevet kraftigt cementeret i de seneste år her i Danmark. Samtidig med at V og K i allerhøjeste grad har en ideologi, der passer på denne form for idiot-individualisme, så har Dansk Folkeparti en opfattelse af socialt fællesskab, der stort set kun handler om konformitet. Fællesskabet er "alle de andre ægte danskere, der også kan lide flæskesteg". Konformitet erstatter ægte, kreativt og humant fællesskab. Selv kristendommen er blevet en hul skal af vaner og traditioner, uden noget reelt indhold.

Det er ikke så meget velfærden og økonomien, der er i krise her i Danmark. Det er selve det danske fællesskab den er gal med. Selv den såkaldte "værdi-diskussion" er noget, der i bedste fald befinder sig på overfladen. Det er på tide med en sand værdi-diskussion der går i dybden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.