Dermed mener jeg, at i det relativt lange tidsrum, hvor især Socialdemokratiet har fået gennemført flere velfærdsordninger, har der jo samtidig været en rivende økonomisk udvikling. Så det må i det mindste være et videnskabeligt faktum, at udvikling af velfærdsordninger ikke nødvendigvis står i vejen for økonomisk udvikling. Man kunne passende spørge: hvis velfærd og social lighed simpelthen forhindrer eller væsentligt bremser økonomisk udvikling, hvordan går det så til, at Danmark er blevet så rigt som det er? Danmarks histore de sidste 50-100 år modsiger det ligesom.
Teorier om hvorfor det forholder sig sådan er straks mere usikkert, men så vidt jeg kan se, er der muligvis nogle velfærdsordninger, der snarere stimulerer økonomisk vækst, f.eks:
- Folkeskolen (kombineret med undervisningspligt).
- Offentligt finansieret uddannelsessystem iøvigt.
- Overførselsindkomster har tidligere medvirket til at skabe tilstrækkelig efterspørgsel på det danske hjemmemarked, så der er basis for industrialisering og massefremstilling af f.eks. forarbejdede landbrugsvarer (?)
Man kan vel godt mistænke Anders Fogh Rasmussen for, at hans motiv til at forsvare visse velfærdsordninger er de stemmer der kan hentes på det. Der er nok ikke ret mange folkepensionister der vil stemme på politikere, der går ind for at afskaffe folkepensionen!
Men det kan muligvis også tænkes, at han faktisk har indset noget i retning af det jeg har nævnt ovenfor?
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.