tirsdag, september 20, 2005

Menneskedyret (1)

Jeg har lige set 1. del af TV2's serie "Menneskedyret", som programoversigten selv omtaler således:

Vi undersøger, hvilke uhyrligheder folk i uniform kan få os mennesker til at gøre. Vi oplever blandt andet, hvordan en skuespiller forklædt som giftefoged, får folk til at gifte sig med en fremmed person, bare fordi de får at vide, de skal. Andre giver en anden person kraftigt stød, fordi en butiksvagt giver dem ordre til det. I et eksperiment bliver en gruppe af tre mænd udsat for en ekstrem urimelig chef for at teste, hvor groft en autoritet kan opføre sig, før vi siger fra.
'Menneskedyret' er en ny TV 2-programserie, der ved hjælp af skjult kamera og laboratorieforsøg undersøger menneskets adfærd. Adfærdspsykolog Jill Byrnit kommenterer på vores forsøgspersoner og deres reaktioner.

Det svarer nogenlunde til tilsvarende videnskabelige undersøgelser - i sin essens ihvertfald - og forekommer umiddelbart lidt uhyggeligt. Men inden man "dømmer mennesker for deres fejl" synes jeg lige det er på sin plads at gøre sig klart, at det netop er en aldeles atypisk social situation som ikke rigtig forekommer i den sociale virkelighed - idet den er bevidst konstrueret af iscenesættere der selv står uden for det sociale sammenspil. Derfor kan menneskers adfærd jo godt være hensigtsmæssig under normale forhold, hvad den vel også er.

Det egentligt uhyggelige er snarere, at historiske erfaringer viser, at det desværre godt kan lade sig gøre at forvride en hel nation på en sådan måde, at almindelige mennesker faktisk kan manipuleres til at opføre sig som rene uhyrer, og begå overgreb på andre - ikke så meget fordi de simpelthen er onde, men mere fordi autoriteterne forventer det af dem.

Det værste eksempel på dette er naturligvis nazismen.

1 kommentar:

  1. Din kommentar om, at forsøget er farvet af, at der er tale om en "uvirkelig" situation, holder ikke, selv om den virker oplagt.

    Efter Milgram i 1974 foretog det berømte forsøg med "straf" af en person i forbindelse med "oplæring", blev forsøget gentaget med forskere, der var bekendt med såvel denne "uvirkelige" situation som resultaten af den, og som måtte formodes at kunne abstrahere fra problemet. Men også her viste det sig med al tydelighed, at folk var parate til at rette sig efter autoritetens anvisninger.

    SvarSlet

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.