onsdag, september 28, 2005

Nye tilfælde af grov mishandling af irakere

Fra DR Nyheder:

Amerikanske soldater har rutinemæssigt mishandlet og tortureret irakiske fanger på en militærbase nær Fallujah gennem flere år.

Det fremgår af en ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch. Rapporten bygger på udsagn fra en kaptajn og to sergenter i den amerikanske hær.

Brækkede benet med baseball-bat
De tre militærfolk beskriver, hvordan irakiske fanger blev gennembanket og udsat for ydmygende behandling. I et tilfælde bliver en soldat beskyldt for at brækket benet på en fange med et baseball-bat.

Fanger blev tvunget til stå med store vanddunke i strakte arme samt andre øvelser, indtil de besvimede. Soldaterne hældte diverse kemiske væsker i fangernes øje og på deres hud. De tvang fangerne til at indtage stressende stillinger, forhindrede fangerne i at sove, og udsatte dem for ekstreme høje og lave temperaturer.

Fangerne blev angiveligt også stablet i menneskelige pyramider og blev nægtet mad og vand.

Også mishandlinger i Afghanistan
Foruden mishandlingerne i Irak i 2003 og 2004 fortæller de tre amerikanske soldater også om mishandlinger under deres tidligere udstationering i Afghanistan.

Ifølge de tre åbenmundende soldater blev mishandlingerne ofte beordret af folk fra den militære efterretningstjeneste forud for forhør. Og mishandlingerne var i det hele taget kendt af overordnede officerer både inden for og uden for militærets efterretningstjeneste.

En af de tre soldater, der har fortalt Human Rights Watch om deres oplevelser, er en kaptajn ved navn Ian Fishback.

Ignoreret af militæret
Han forsøgte ifølge ham selv i 17 måneder at skabe opmærksomhed om fangemishandlingerne gennem den reglementerede kommandovej. Men han blev angiveligt konstant ignoreret.

Ian Fishback mener, at militæret først tog ham alvorligt, da han kontaktede to medlemmer af den amerikanske kongres.

Den amerikanske hær har nu iværksat en undersøgelse af påstandene.

- Alt hvad jeg ved er, at hæren tager sagen alvorligt. Og i det omfang at nogle har gjort noget, som de ikke burde have, vil de blive straffet, sagde USA's forsvarsminister Donald Rumsfeld på et pressemøde i Pentagon i går.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.