fredag, juli 31, 2009

Straf og normalitet

I forbindelse med en alvorlig trafikulykke her i Aalborg har en motorsagkyndig foreslået hårdere straf til nye bilister, der kører "med hovedet under armen" som DR Nyheder udtrykker det.

Forslaget er efter min mening fornuftigt, men ikke simpelthen fordi det går ud på hårdere straf - den melodi kender vi fra især DF. Det er fornuftigt, fordi det går ud på at give karantæne til nye bilister, der mister kørekortet. Selv om en ny bilist ikke nødvendigvis er en ung mand, så er virkeligheden, at det især er meget unge fyre der lige har fået kørekort, der er problemer med. Årsagen til dette er vel almindeligt kendt: unge fyre har en naturlig tendens til at afprøve grænser, f.eks. grænserne for deres egen kontrol med diverse maskiner. Inden man kalder det generelt negativt, så bør man nok lige overveje, om ikke der er positivt brug for den egenskab mange steder - bl.a. ville vi næppe have dygtige jagerpiloter, hvis det ikke var sådan.

Den pågældende egenskab hos især unge mænd er som udgangspunkt noget positivt, og derfor ville der være noget forkert ved at straffe med hårde fængselsstraffe eller lignende, i et tilfælde som den ovennævnte ulykke. Fyren skal ikke sigtes for uagtsomt manddrab eller lignende, så vidt jeg kender sagen (man skal kende detaljerne i sagen bedre for at vurdere det ordentligt).

Bortset fra det, så vil jeg gætte på at den hårdeste straf falder, når fyren vågner op af sin koma og får at vide at de to unge piger omkom.

Intet tyder nemlig på, at han ikke skulle være fuldstændig normal.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.