tirsdag, august 16, 2005

Er vi alene? (1)

Hvorfor er der endnu ingen her på Jorden, der har opfanget en eller anden form for kommunikation, der afslører eksistensen af fremmede civilisationer?

Hverken SETI eller andre projekter har haft succes med at lytte efter radiosignaler, selvom det er foregået i nogle år efterhånden.

Den mest nærliggende forklaring er selvfølgelig, at der slet ikke er nogen andre civilisationer end vores. Men at man ikke har haft succes med radio-lytteriet, er jo ikke noget bevis på denne ikke-eksistens. Det kan være vi gør som indianeren der står og stirrer ud over Atlanterhavet efter røgsignaler, og konkluderer at der nok ikke er nogen på den anden side af havet.

En anden mulig forklaring er, at radio-kommunikation ikke er særlig velegnet til kommunikation i rummet, og at alle civilisationer der har behovet for dette, har fundet frem til andre metoder. Et virkelig godt argument for dette er, at vi selv er godt på vej til at opdage teknikker, der kan bruges til dette.

Der er først og fremmest sådan noget som optisk kommunikation, dvs. anvendelse af laserlys. En interessant fremstilling af dette emne er Steen Eiler Jørgensen : "Optisk kommunikation i deep space", som er et speciale fra Niels Bohr Instituttet. Her nævnes også, at optisk kommunikation muligvis kan kombineres med kvantemekanisk teleportering - selvom det nok ligger noget længere ude i fremtiden.

Med hensyn til teleportering - eller "q-teleportering" som jeg foretrækker at kalde det, fordi begrebet er flertydigt - har jeg selv omtalt det lidt her på bloggen. Du kan se en oversigt over mine artikler om dette emne her:

http://mogmich2.blogspot.com/2005/08/kvante-smuler-5.html

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.