tirsdag, august 30, 2005

Terrorparagraffen

Den såkaldte "terrorparagraf", straffelovens § 114 lyder:

"Den som deltager i eller yder væsentlig økonomisk eller anden væsentlig støtte til korps, grupper eller sammenslutninger, der har til hensigt ved magtanvendelse at øve indflydelse på offentlige anliggender eller fremkalde forstyrrelse af samfundsordenen, straffes med fængsel i op til 6 år".

Det afføder naturligvis spørgsmålet om, hvem der så bestemmer hvilke grupper der falder her ind under?

Det er så vidt jeg kan se danske domstole der har den myndighed, efter Grundloven. Om det er ulovligt at støtte en bestemt organisation ved man egentlig først når der har været ført en sag ved danske domstole.

Nu er der jo nok ingen der er i tvivl om, at det vil være strafbart at yde økonomisk støtte til Al-Qaida, men i mange andre tilfælde er det mere speget. Det kan vel ikke være rigtigt, at folk dårligt tør at støtte noget som helst. Det kan heller ikke være rigtigt, at idioten i Det Hvide Hus bare kan tilføje "terrorister" til sin liste efter forgodtbefindende - og at det så skulle være automatisk forpligtende for danske domstole. Hvis det er det, så er der reelt tale om at Danmark har afgivet suverænitet til USA, vil jeg vove at påstå.

Det er enten grundlovsstridigt, eller også bare noget forbandet svineri.

Forresten har amerikanerne masser af skarpt bevæbnede "sikkerhedsfolk" i Irak. De hører som bekendt ikke ind under det amerikanske militær, hvad der giver nogle alvorlige problemer. De er ansat af private firmaer, og må derfor have status som sådan. Det betyder, at det kan tænkes at være ulovligt for danskere at støtte dem - økonomisk eller på anden vis. Det må også gælde et dansk firma (f.eks. A.P. Møller). Eller den danske regering.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.