onsdag, august 10, 2005

Kvante-smuler (5)

I tidligere artikler her på bloggen har jeg skrevet om det man kalder q-teleportering, altså teleportering baseret på kvantemekaniske fænomener (begrebet teleportering er flertydigt).

Hvis du vil læse disse artikler fortløbende, så drejer det sig om:

http://mogmich2.blogspot.com/2005/06/kvante-smuler-1.html
http://mogmich2.blogspot.com/2005/06/kvante-smuler-2.html
http://mogmich2.blogspot.com/2005/06/kvante-smuler-3.html
http://mogmich2.blogspot.com/2005/07/kvante-smuler-4.html

Hvis man så spørger om, hvad denne teknik evt. vil kunne bruges til, så kan jeg lige umiddelbart se følgende muligheder:
  1. Hemmelig kommunikation. Selvom der ganske vist skal sendes et konventionelt signal, f.eks. i form af et radiosignal, så indeholder dette signal netop ikke den information man vil overføre. Uvedkommende kan derfor ikke opfange den, og man behøver slet ikke nogen kryptering.
  2. Interplanetarisk kommunikation. Enorme datamængder vil kunne overføres, selvom man rent faktisk kun sender et meget kort radiosignal.
  3. Galaktisk kommunikation. Samme fordel som (2) men med den vigtige begrænsning, at et eller andet fartøj først skal sendes afsted, fordi teknikken bygger på "entanglede" partikler, hvilket kun kan ske lokalt. Kun civilisationer der også er i stand til at flytte et fartøj over astronomiske afstande med en anden teknik end q-teleportering kan bruge denne kommunikations-teknik.
Der er givetvis også flere andre anvendelsesmuligheder, og måske også nogle der er mere værdifulde end ovenstående.

Punkt 3 har indlysende betydning i forhold til spørgsmålet om at "lytte efter andre civilisationer i universet". Først og fremmest SETI og lignende.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.