mandag, november 21, 2005

Amerikansk isolationisme?

I dagens metroXpress omtales en meningsmåling, der klart viser at flere og flere amerikanere går ind for det man kalder "isolationisme" - altså at USA så vidt muligt skal lade være med at blande sig internationalt.

Det skyldes naturligvis i høj grad situationen i Irak, der forekommer nærmest at være gået i hårdknude. Men ikke kun det: det skyldes faktisk også en del alvorlige problemer på hjemmefronten.

Det er altsammen noget som vel ikke er så svært at forstå, altså at mange almindelige amerikanere er tilbøjelige til at reagere sådan. Ikke desto mindre synes jeg det er en meget farlig udvikling, hvis denne isolationisme skulle gå hen og slå igennem i amerikansk udenrigspolitik. Specielt har demokratiske lande en interesse i, at USA fortsat optræder som en stærk faktor på den globale scene. Blot ikke med den national-chauvinistiske og militaristiske attitude Bush-regeringen har udvist.

Desværre viser den nævnte undersøgelse samtidig, at betydeligt færre amerikanere idag har en positiv holdning til internationale organer som FN.

update: se undersøgelsen fra Pew Research Center

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.