fredag, november 18, 2005

Modstand mod USA´s anti-terror lov

USA´s vidtgående anti-terrorlove møder nu modstand på begge sider af den politiske skillelinje i det amerikanske Senat.

Lovkomplekset, der under navnet Patriot Act blev indført i kølvandet på terrorangrebene den 11. september 2001, rummer en lang række bestemmelser, der ophæves den 31. december, hvis ikke Kongressen forlænger dem.

Stor del gøres permanent
I det oplæg, der nu forhandles mellem repræsentanter for Senatet og Repræsentanternes Hus, gøres 14 af lovens bestemmelser permanente, mens to andre forlænges for en periode på syv år. Senatet har vedtaget et oplæg der lægger betydelig flere begrænsninger på myndighederne, end det oplæg, der er vedtaget i Huset.

Blandt de centrale dele af Patriot Act er en stærkt udvidet adgang for politi, myndigheder og efterretningstjenester til at indsamle og udveksle informationer om borgerne, og så uden borgernes vidende og uden at der er konkrete mistanker.

Tre demokratiske og tre republikanske senatorer skriver nu i et brev til Senatets retsudvalg, at der i arbejdet med forlængelsen af loven ikke er gjort nok "for at beskytte uskyldige mennesker mod unødvendig og indgribende myndighedsovervågning".

Senatorerne betegner loven som "uacceptabel", og de bebuder at de vil arbejde for at hindre, at teksten bliver gjort til lov, skriver dagbladet The Los Angeles Times.

Truer med blokering
Demokratiske senatorer truer ifølge The New York Times med at stoppe loven i Senatet med en såkaldt "filibuster" - der bogstavelig taget betyder at en lov tales ihjel. Et mindretal på mindst 40 ud af de 100 medlemmer kan hindre at en lov sættes til afstemning, og manøvren kan kun afbrydes hvis et flertal på 60 senatorer stemmer for at afbryde debatten.

Mange af de kontroversielle bestemmelser i Patriot Act kan genfindes i den danske regerings anti-terrorpakke, der onsdag blev diskuteret i Folketinget.

kilde: DR Nyheder

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.