torsdag, november 10, 2005

Bomberne i Amman


Terrornetværket al-Qaeda i Irak har meddelt, at det stod bag bomberne mod tre hoteller i Amman i Jordan i aftes.

I forbindelse med sagen blev udenrigsminister Per Stig Møller på TV2-nyhederne spurgt, om ikke der kunne være en risiko for at nogle arabiske lande vælger at bøje sig for Al-Qaedas trusler, først og fremmest de ikke-demokratiske lande. Han svarede noget i retning af, at også de ikke-demokratiske arabiske landes regeringer må have en interesse i at bekæmpe Al-Qaeda, da en total sejr for denne organisation/bevægelse også betyder en fjernelse af disse regimer - til fordel for et eller andet taliban-lignende Kalifat.

Efter min mening bør den demokratiske verden faktisk samarbejde med ikke-demokratiske regimer rundt om i verden om effektiv bekæmpelse af Al-Qaeda - men kun om netop dette!

Det skal man, fordi Al-Qaeda er en langt større trussel mod den demokratiske verden end diverse ikke-demokratiske regimer er.

Man skal blot afholde sig fra mere generelt at holde hånden over disse ikke-demokratiske regimer, eller ligefrem alliere sig med dem (som USA har for vane at gøre).

Presset på disse lande for reformer i demokratisk retning skal fastholdes. Man skal ikke acceptere at de stiller betingelser for at samarbejde om terrorbekæmpelse. Især ikke betingelser der har til formål at undvige demokratisering.

Man skal heller ikke bruge militære midler i den forbindelse. Her er angrebet på Irak ikke et eksempel på, hvor galt det kan gå, når man udbreder demokrati med militære midler. USA angreb ikke Irak for at udbrede demokrati, men for at pleje sine egne interesser.

Men USA er stadig et demokratisk land, og hører dermed til i denne kategori. Det er helt bevidst at jeg ovenfor taler om "den demokratiske verden" og ikke "den vestlige verden". Det er netop vigtigt at bløde denne anakronisme op.

Demokrati er - og skal være - den dominerende styreform overalt i verden.

Det skal blot ikke opnås gennem FN-stridige og egenrådige militære aggressioner baseret på løgn og bedrag, som f.eks. den Irak-krig Danmark desværre gik med i.

baggrund: DR Nyheder

update: teksten findes også på Essays & Artikler

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.