mandag, november 19, 2007

Krig og fred

Det danske forsvars-forbehold i EU kan udmærket tænkes at komme til folkeafstemning, og forsvarsminister Søren Gade synes vi skal have en hurtig afstemning om en afskaffelse af det.

Selv om jeg godt kan se de fornuftige argumenter for at afskaffe det, så synes jeg lige vi danskere skal stoppe op og trække vejret lidt:

Forslaget om en hurtig afstemning om dette kommer fra en regering der har blandet Danmark ind i en FN-stridig krig i Irak, besluttet med et snævert flertal i folketinget!

Under debatten mellem Thorning og Fogh i valgkampen, fremgik det med al ønskelig tydelighed, at Fogh er parat til at gøre det samme en anden gang, eftersom han ikke mener beslutningen var forkert.

Måske Gade har travlt med at få en hurtig afstemning fordi opinionsmålingerne lige for tiden viser, at der er flertal i befolkningen for en afskaffelse?

Socialdemokratiet og De Radikale foreslog under valgkampen, at beslutninger om krig skulle besluttes med 2/3 flertal i folketinget fremover, for at undgå tåbelige og uansvarlige beslutninger som Irak-krigen (og for at undgå det ubehag pårørende til døde danske soldater bliver udsat for, når det bliver kritiseret).

Det lyder jo meget godt, men kan kun være en slags frivillig aftale uden juridisk gyldighed. En egentlig ændring i denne retning forudsætter så vidt jeg kan se en grundlovsændring. Da der næppe er noget der er mere alvorligt end spørgsmål om krig og fred, må konklusionen være at:

Der er behov for en grundlovsændring her i Danmark.

Vi skal have en grundlovsændring, der forhindrer den slags ting, som Fogh-regeringen har kastet Danmark ud i med Irak-krigen.

Hvis vi ikke får det, men blot en "nem og hurtig" afstemning om afskaffelse af det danske forsvars-forbehold i EU, så vil jeg anbefale folk at stemme NEJ til det.

Ikke så meget fordi man ikke kan stole på de andre EU-lande hvad krig angår, men fordi vi danskere ikke kan stole på vores egen krigsliderlige regering.

2 kommentarer:

 1. For at lægge mig op ad debatten om krig - dog ikke lige ift. dansk politik - tillader jeg mig at henvise til en række indlæg på min blog http://www.rumi.dk/elling.html, der lægger op til en diskussion om en evt. forestående krig med Iran. Håber du og dine læsere vil deltage i diskussionen. MVH Rasmus Elling.

  SvarSlet
 2. Jeg bruger Googles online-feedreader, så jeg også kan læse artiklerne på biblioteket.

  En anden fordel ved den er at man kan markere de mest interessante artikler man læser, og få dem listet på ens egen blog. De kan jo nemt være interessante for dem der gider at læse ens blog!

  Dine artikler om en mulig Iran-krig er med her. Se boksen øverst til højre.

  Jeg vil da anbefale andre at kigge ind på din blog, helt klart...

  Jeg bruger i øvrigt ofte CASMII som kilde til dette emne, men det kender du sikkert?

  SvarSlet

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.