mandag, november 05, 2007

Ungdommen og demokratiet

Herligt at se, at Danmarks ungdom har fattet, at det vigtigste i demokratiet er at deltage aktivt i det. Det er jo det de viser ved de demonstrationer, der er planlagt til tirsdag middag, ifølge Politiken.dk

De er heldigvis også kløgtige nok til at regne ud, at som det demokratiske system er indrettet idag, så er det smartest at demonstrere midt under valgkampen - fordi den siddende regering og dens støtteparti DF meget nødigt ser den konkrete virkelighed på landets skoler blive en del af valgkampen. Man vil meget hellere bruge sit snævre flertal i folketinget til at besnakke folk med en masse økonomisk talmagi, der i virkeligheden mest har til formål at skjule den konkrete virkelighed under en tung dyne af halve sandheder.

Når skoleeleverne på den måde viser i praksis, at de kan bruge demokratiet, så kunne man vel egentlig godt spørge, om de ikke burde have stemmeret?

Det er faktisk seriøst ment! Man kan ikke bare affeje det med, at de kun tænker på deres egne interesser. For det første er det legitimt i et demokrati, at en bestemt gruppe varetager sine egne interesser. For det andet er det faktisk også i fremtidige generationers interesse, at skolernes standard er i orden.

Regeringen har forresten vistnok foreslået, at der skal undervises i demokrati i folkeskolen. Det synes jeg helt klart er en god ide, forudsat at undervisningsmaterialet ikke er lige så forældet som geografibøgerne!

Bøger der fremstiller det eksisterende demokrati som noget statisk og uforanderligt, er dybt forældede. Det er de fordi demokratiet netop befinder sig i en brydningstid. Visse landes selvbestaltede måde at styre verden på gennem ulovlige krige, står i øjeblikket i vejen for et mere globalt demokrati.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.