mandag, januar 16, 2006

Kirke, stat og globalisering

Når jeg forsvarer danske folkekirkepræsters ret til at holde en prædiken, der kritiserer regeringens flygtningepolitik for at være i modstrid med kristne værdier, så er det fordi jeg selv mener den er det.

Men det er klart, at det er et spørgsmål om hvor grænsen går. Kirken som sådan skal ikke direkte bruge sin magt politisk, og nærmest blive en stat i staten. Det er en af de vigtigste forskelle på lutheranisme og katolicisme. Den katolske kirke har altid været mere politisk på den måde, at den ikke bare giver udtryk for hvad den mener er i konflikt med kristne værdier - og så iøvrigt overlader politiske beslutninger til "øvrigheden" dvs. staten.

En af grundene til, at AIDS igen er ved at brede sig i verden er, at den katolske kirke misbruger sin magt politisk, først og fremmest i Afrika og Latinamerika.

Da det her drejer sig om et princip, så mener jeg ikke man nødvendigvis behøver at være venstreorienteret for at have noget imod den måde den katolske kirke blander sig i latinamerikansk politik, som det fremgår af BBC News idag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kommentaren skal godkendes af mig, inden den bliver vist på bloggen.